Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Woltersum. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

9

october
Roos Galjaard & Sebastiaan Wiering

Roos Galjaard & Sebastiaan Wiering

Roos is a singer-songwriter met eigen werk, waarbij ze invloeden uit de folk, pop, jazz en wereldmuziek tot een bijzonder eigen stijl weet te smeden. Sinds 2011 treedt Roos Galjaard op met cellist en zanger Sebastiaan Wiering in binnen én buitenland! Zo speelden zij meermaals op het singersongwriterfestival in Kopenhagen en tevens op het melodicafestival in Aarhus, Denemarken, waren ze in 2018 op toer in Engeland en gingen ze in de zomer van 2019 o.a. naar Berlijn en Hamburg. Live zorgen zij voor een bijzondere ervaring waarbij het mooie samenspel en de verfrissende interpretaties alle ruimte geven aan de warme gitaarklanken, de zuivere en krachtige stem van Roos en de meeslepende diepte van de cello.

Ze stond al eens op Eurosonic. De afgelopen 2 jaren zijn voor Roos en Sebastiaan, het moment geweest om met nieuw en oud materiaal de studio in te duiken voor hun tweede plaat samen: My Feet Travel Hope, die op 28 mei 2022 uitkwam op CD. Het is een plaat geworden waarin de samenwerking verdiept is en beide muzikanten uiting geven aan de emoties van de afgelopen jaren. Nieuwsgierig geworden?


Locatie Woltersum: Kerkpad 4
Tijd Aanvang 14:30 uur
Prijs Toegang EUR 7,50

13

november
Constatine Jazz

Constatine Jazz

Jazz, drums en toetsen, bassist en zangeres. In de kerk van Woltersum.

Locatie Woltersum: Kerkpad 4
Tijd Aanvang 14:30 uur
Donderdag 25 augustus t/m 2 oktober 2022
Domies Toen als inspiratiebron voor kunstenaars

Domies Toen als inspiratiebron voor kunstenaars

De tuin, gelegen voor de Petruskerk in Pieterburen, heeft altijd kunstenaars geïnspireerd.

Meester Dirk Ploegman, schoolmeester in Pieterburen, schilderde de pastorie met de tuin en de kerk. Hij werd beïnvloed door Ploegschilder Jan van der Zee, die regelmatig bij meester Ploegman kwam. Van der Zee schilderde de tuin ook. Johan Bakker, ook een Ploegschilder, legde de pastorie en de prachtige tuin ook vast. Dominee Wim Roggeveen, die samen met zijn gezin als laatste de pastorie bewoonde, maakte fraaie zwart-wit foto’s van de tuin, pastorie en kerk. Na de afbraak van de pastorie groeide de tuin uit tot een erkende botanische tuin en geregistreerd museum, en bleef door de jaren heen kunstenaars inspireren.

Een kleine verzameling daarvan is nu te zien in vegetarisch café Bertje Jens, gevestigd in de voormalige theeschenkerij van Domies Toen. Te zien zijn, naast werk van meester Dirk Ploegman en Johan Bakker en de foto's van dominee Roggeveen, een oliepastel uit de 80er jaren van Henk ter Horst, en een pentekening van Jan Woldring uit Eenrum, maar ook recenter werk. Zo is er een schilderij van Margreet Boonstra, vetkrijttekeningen van Gosse Koopmans, foto's van Annet Eveleens en Aly van der Wal, twee schilderijen van Vroon Rameckers en een verrassing.

Een paar kunstwerken worden op 1 oktober geveild in de Petruskerk. De opbrengst daarvan komt ten goede aan Domies Toen.

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 76
Prijs Toegang gratis
Zondag 4 september t/m 2 oktober 2022
Het klooster van Oosterwijtwerd

Het klooster van Oosterwijtwerd

Van 4 september tot en met 2 oktober 2022 is in de Mariakerk van Oosterwijtwerd de reizende tentoonstelling Johannieters aan de Noordzeekust te zien. Op initiatief van Klosterverein Ihlow in Oost Friesland doen veertien voormalige Johannieterkloosters aan beide zijden van de grens mee met deze Wanderausstellung. Ook in Oosterwijtwerd stond een klooster. De Johannieters deden aan landbouw, waren verantwoordelijk voor de kerk en beheerden het pelgrimshuis. Boeiende informatie over een bijna vergeten verleden!

Locatie Oosterwijtwerd: Dorpsstraat 29
Tijd 09:00 - 18:00 uur
Lees meer
Zaterdag 10 september t/m 4 december 2022
Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Oekraïne: het pad naar Vrijheid

Noorderlicht en de Akerk presenteren van september tot december 2022 een tentoonstelling over Oekraïense fotografie van 1970 tot nu. Je ziet een land dat ingeklemd is tussen de twee grootmachten Rusland en EU/NATO, die er zich beiden laten gelden. Het werk is gemaakt door Oekraïense fotokunstenaars en fotojournalisten die in eigen land wonen en werken. Vanaf het moment waarop de beeldtaal in het land zich begint te bevrijden van het opgelegde juk van de Sovjet-Unie, tot de oorlog van nu die elke fotograaf in Oekraïne tot oorlogsfotograaf heeft gemaakt, maken Oekraïense fotografen in deze tentoonstelling pijnlijk duidelijk hoe kunst tegelijkertijd autonoom is en een spiegel van de turbulente samenleving waarin zij tot stand komt.

Van de Sovjet-Unie en de val ervan, tot de Oranje revolutie, de Maidan protesten en de huidige oorlog: het politieke klimaat in Oekraïne is altijd beladen geweest en dat zien we terug in het werk van haar kunstenaars. In de tentoonstelling zal dan ook werk te zien zijn dat reflecteert op de huidige oorlog die ons in het Westen compleet overviel; na twee wereldoorlogen hadden we toch genoeg ellende meegemaakt om nooit meer een bloedige strijd op Europees grondgebied te willen voeren?

We zien werk van bekende en minder bekende fotografen, van jonge talenten tot aan kunstenaars uit het canon van de Oekraïense fotografie. Deze tentoonstelling is een eerste aanzet om de aandacht voor de internationaal nog nauwelijks bekende Oekraïense fotografie te vergroten.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Woensdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 12:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 5,00
Lees meer
Zondag 25 september t/m 18 december 2022
Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Fototentoonstelling 5 jaar Jazz in Feerwerd

Jazz in Feerwerd is vijf jaar actief. Deze tentoonstelling bevat een foto reeks van de concerten die in de afgelopen vijf jaar hebben plaats gevonden, met voornamelijk foto’s van onze huisfotograaf Jan Tempel.

Locatie Feerwerd: Valgeweg 3

1

october
Veiling Hans Kosmeier

Veiling Hans Kosmeier

Deze zaterdagmiddag vindt de lang verwachte veiling met veilingmeester Hans Kosmeier plaats. Eraan voorafgaand een kijkochtend, in de Petruskerk bij Domies Toen.

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 76

1

october
ODE: duo Mike Fentross & Maarten Ornstein

ODE: duo Mike Fentross & Maarten Ornstein

Onze provincie telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens ODE vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten. Op vrijdag 30 september kun je in de Petruskerk in Pieterburen genieten van de bijzondere muziek van luitist Mike Fentross en basklarinettist Maarten Ornstein.

Wat krijg je als een klassiek geschoolde luitist en een in jazz gewortelde basklarinettist op zoek gaan naar de ultieme schoonheid? Dan krijg je zoiets als Oblivion Soave, een cd die Fentross en Ornstein in 2016 opnamen. Wonderschone (vroege) barokmuziek van onder anderen Claudio Monteverdi (1567-1643), John Dowland (1563-1626) en Constantijn Huygens (1596-1687) komt samen met werk van de Egyptisch-joodse componist Daoud Hosni (1870-1937) en een folksong van de Zweedse singer-songwriter Mikael Marin (1965). Tijdens dit concert speelt het duo ook Bachs Adagio in A, BWV 564, het middendeel van zijn beroemde Toccata, Adagio & Fuga in C.

Locatie Wirdum: Kerkeweg 24
Tijd Aanvang 20:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50

1

october
Veiling voor de 60-jarige Domies Toen

Veiling voor de 60-jarige Domies Toen

Domies Toen, de botanische tuin in Pieterburen, viert dit jaar het 60-jarig bestaan. Na een voorjaar en zomer vol activiteiten sluiten we dit feestjaar af met een grote veiling. Op 1 oktober bieden kunstenaars en ondernemers in de Petruskerk naast de tuin hun werken en diensten aan. Je kunt daar op bieden en de opbrengst gaat naar Domies Toen.

Wat is er zoal te koop? Een dagje kanoën voor 6 personen, aangeboden door De Energiek, een zak biologisch dynamisch geteelde aardappelen, keramiek van Sytske Feitsma, een training ‘ontdek je talenten, valkuilen en talenten’ met Ivo Poll en een echte Henk Helmantel, een tekening die hij op 22 april dit jaar maakte in Domies Toen. En nog veel meer. De aanbiedingen komen nog steeds binnen!

Ook een echte tekening van Henk Helmantel, getekend in Toen, wordt geveild.

Aanleiding voor het organiseren van een veiling was het aanbod van een schilderij van Theo Leijdekkers ten bate van Domies Toen tijdens de noodklokactie voor de tuin in 2019. De veiling zou in 2020 georganiseerd worden, maar Corona trok daar een streep door, zo ook in 2021. Omdat er inmiddels al veel mooie aanbiedingen waren, werd besloten het als slotmanifestatie van 60 jaar Domies Toen te organiseren. De aanbiedingen werden steeds mooier! Vanzelfsprekend wordt ook het schilderij van Theo Leijdekkers geveild.

Als veilingmeester treedt Hans Kosmeier op. Welbekend in de streek. De lijst van te veilen goederen, diensten en kunst staat vanaf 17 september op de website van Domies Toen. Deze wordt steeds bijgewerkt, want de aanbiedingen komen nog steeds binnen.

De veiling vindt plaats op 1 oktober, om 14 uur. Kijken kan in de kerk vanaf 12 uur. Kopers kunnen met PIN betalen.

Locatie Pieterburen: Hoofdstraat 76
Tijd Aanvang 12:00 uur
Lees meer

2

october
Bespeling Hemonycarillon - Oktoberfeesten

Bespeling Hemonycarillon - Oktoberfeesten

In het begin van de herfst zijn er in veel landen oktoberfeesten, ook in Nederland en dat inspireerde beiaardier Henk Veldman voor het programma van de bespeling van deze 1e zondag van oktober. De oorsprong van de feesten ligt in München, toen op 17 oktober 1810 een groot feest werd gehouden ter ere van twee koninklijke jonggehuwden: de Beierse kroonprins Ludwig en prinses Therese von Sachsen-Hildburghausen. Sindsdien heeft Duitsland een rijke traditie aan bierfeesten en nog steeds kan in München het grootste bierfeest ter wereld worden bijgewoond met meer dan 6 miljoen bezoekers. Het feest draait van origine om cultuur en traditie. Bezoekers kleden zich in Lederhosen of Dirndl. Goed eten en veel drinken gaan samen met volksdansen uit de plaatselijke cultuur.

De muziek is traditionele blaasmuziek, volksmuziek waarop het vrolijk dansen is. De polka is zo’n vrolijke, snelle dans, altijd in twee- of vierkwartsmaat.

Het programma van vandaag is rondom die volkscultuur opgebouwd, want elk land heeft zo zijn eigen drinkliederen, maar er komt gelukkig altijd het moment dat het weer de hoogste tijd is nuchter te worden. Trouwe bezoekers van “café Grommers” zullen de titel van het laatste lied zeker herkennen.


Locatie Middelstum: Concordiaplein 1,
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Reserveren en/of inlichtingen voorzitter@carillonmiddelstum.nl
Lees meer

2

october
Oktober kindermaand - Kabouterpad Domies Toen

Oktober kindermaand - Kabouterpad Domies Toen

Ontdek de verborgen wereld van plant en dier in Domies Toen. Voor vier tot en met zesjarigen is er op zondag 2 oktober het kabouterpad: aan de hand van opdrachten ontdekken wat er te zien, te ruiken en te voelen is. Kabouters wijzen de weg, en zeggen wat je moet doen.

Graag aanmelden via mail: kabouters@domiestoen.nl

Locatie Pieterburen: Hoofdweg 76
Prijs Reserveren verplicht

2

october
ODE: duo Mike Fentross & Maarten Ornstein

ODE: duo Mike Fentross & Maarten Ornstein

Onze provincie telt vele prachtige, soms eeuwenoude kerken. Tijdens ODE vormen ze het decor voor een reeks sfeervolle concerten. Op vrijdag 30 september kun je in de Petruskerk in Pieterburen genieten van de bijzondere muziek van luitist Mike Fentross en basklarinettist Maarten Ornstein.

Wat krijg je als een klassiek geschoolde luitist en een in jazz gewortelde basklarinettist op zoek gaan naar de ultieme schoonheid? Dan krijg je zoiets als Oblivion Soave, een cd die Fentross en Ornstein in 2016 opnamen. Wonderschone (vroege) barokmuziek van onder anderen Claudio Monteverdi (1567-1643), John Dowland (1563-1626) en Constantijn Huygens (1596-1687) komt samen met werk van de Egyptisch-joodse componist Daoud Hosni (1870-1937) en een folksong van de Zweedse singer-songwriter Mikael Marin (1965). Tijdens dit concert speelt het duo ook Bachs Adagio in A, BWV 564, het middendeel van zijn beroemde Toccata, Adagio & Fuga in C.

Locatie Marum: Noorderringweg 41
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang EUR 17,50